2. Как ни въздействат етеричните масла

Нашето обоняние е по-чувствително и действа много по-бързо от останалите ни сетива. Ето защо ароматите могат да предизвикат различни реакции в организма ни. За да сме здрави, използваме етеричните масла за източник на аромат. Те могат да предизвикат физиологичен отговор от страна на организма. Ако знаем как правилно да ги използваме и да ги комбинираме, те ни дават това, от което организма има нужда.

Етеричните масла, ако се използват правилно, се грижат за цялостното здраве – те могат да повляят на мисълта, допринасят за баланса и ни карат да се чувстваме добре. Тяхната лечебна сила действа едновременно на тялото, емоциите, съзнанието и духа на човека.

Много от етеричните масла притежават богат набор от компоненти, които действат едновременно и на и на настроението, и на тялото. Затова и могат да се използват за подобряване на мисълта и едновременно за грижа за тялото.

Въздействие върху мисълта

Етеричните масла могат да се използват в помощ за настройката на мисълта. Например тези, които действат стимулиращо, могат да подобрят фокуса, докато успокояващите масла ни помагат да се отпуснем при нервно напрежение.

Например съставката linalool, която се намира в етеричните масла от лавандула и салвия, редуцират нервността. Когато нервността присъства в мисълта ни, ние без да усетим стягаме мускулите на тялото си и по-този начин тялото ни също страда. Прилагайки етерично масло от лавандула или салвия, ние можем да тушираме напрежението и да си възвърнем баланса.

По подобен начин можем да се справим с другата крайност – депресията. Когато използваме етерични масла, съдържащи limonene – а той се намира в повечето цитрусови етерични масла,  справянето с депресия и подобни състояния е доста по-лесно. Маслата, съдържащи alpha- и beta-pinene също повлияват добре в такива случаи.

Някои масла имат свойството да прочистват ума. Например ароматът на розмарин подобрява фокусирането, подобрява паметта и регулира мозъчната дейност.

Въздействие върху тялото

Когато тялото и ума са спокойни, организмът работи много по-добре – той е способен да се освобождава от ненужните вещества, да освобождава натрупаните токсини много по-лесно и да поддържа здравословни нива на работа във всяка една отделна система, която съставлява цялото тяло.

Етеричните масла могат да бъдат наречени естествени лечители, те са есенцията на всяко едно растение. Използвани правилно и в правилната пропорция, съобразена с нуждите на организма, те могат да възвърнат и поддържат здравето на човек. Много от етеричните масла притежават антисептични, антимикотични, противовъзпалителни и антимикробни свойства.

Етеричните масла могат да помогнат за справянето с цели колонии миркоорганизми, застрашаващи здравето на човек.

Много от етеричните масла притежават тези свойства. Например маслото от чаено дърво, известно със своите антисептични свойства, помага раните да зарастват по-бързо, но е добро и за справяне с травми при спортисти.

Силни антисептични свойства имат маслата от мащерка, карамфил и мента. Множество изследвания показват, че вдишването им помага също толкова силно, колкото и локалното им приложение. Тя помагат и при бронхитни състояния и заболявания на синусите.

За справяне с болка и възпаление етеричните масла от лавандула, мащерка, евкалипт, карамфил, бергамот и копър вършат чудесна работа. Те възпрепятстват ензимите в тялото, които причиняват болка, подуване и възпаление. Тези масла са особено подходящи за справяне с мускулни и ставни болки. Тамянът освен способността да поддържа кожата видимо здрава и сияйна, също помага много при рани, като помага за бързото и чистото им заздравяване.

Изчистване на тялото

Ако дихателната система, черният ни дроб, храносмилателната система, бъбреците и кожата ни работят безпроблемно, нашият организъм се самопречиства от натрупаните токсини и другите отпадъчни вещества.

Но негативни фактори като стрес, липса на достатъчно движение, недобро хранене, малко сън и други затрудняват функциите им.

Веществото D-limonene, което се намира в цитрусите, подобрява работата на черния дроб, като същевременно регулира апетита и намалява холестерола. Същевременно етеричните масла от хвойна, грейпфрут, розмарин, копър и кипарис имат лек диуретичен ефект и по този начин подпомагат работата на бъбреците.

Всичко това, в комплект със здравословни упражнения, диета и начин на живот като цяло, подобряват работата на организма в изхвърлянето на ненужните вещества.

Имунитет

Имунитетът се изгражда естествено и предпазва тялото от разболяване (не балансирана функционалност на отделните системи). Етеричните масла подпомагат формирането на здрав имунитет – веществата, открити в етеричните масла от лавандула, градински чай, евкалипт и лаврово дърво са едни от най-добрите за подобряване на имунитета.

Дух

От векове етеричните масла са съпътстващ елемент от медитации, духовни практики, йога, различни церемонии и други. Етеричните масла от тамян, смирна, канела, кедър и роза са най-често срещаните „церемониални“ масла. Добре подбраните масла подобряват дишането, фокусират ума и освобождават духа.

Много от етеричните масла са използване за освобождаване на блокажи в чакрите, което води до нарушаване на баланса в съответната част от тялото. И тъй като телата ни са цялостни (не можем да ги разглеждаме като отделен сбор от системи), то дисбаланса в една система рано или късно увлича след себе си дисбаланс и нарушаване на функционалността на останалите системи в човешкият организъм.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart
  • Your cart is empty.
Scroll to Top