Ароматна свещ от натурални восъци – как се прави

Наближава времето, което повечето от нас очакваме с нетърпение – времето, в което прекарваме повече време у дома с любимите си хора, обгърнати от топлината и уюта, който сами сме си създали. Как да си направим ароматна свещ и да допълним този уют – тук ще ви опишем подробно нашият опит.

Свещите никога няма да излязат от мода. Те са едновременно източник на светлина, но и допринасят за този уют. Те могат да са ароматни, могат да се използват за празници, понякога се използват, за да внасят тържествена или пък уединена обстановка и ползите от употребата им са многобройни.

Персонализирани сватбени свещи в бурканче

Разбира се – и видовете свещи са многобройни, но основно те се отличават по восъка, от който са направени, аромата, предназначението.

Основните видове свещи обаче, са два

Първият вид – това са “колонните” свещи или “свободностоящи” свещи. Това са свещите, които се отливат в различни калъпи и приемат различни форми. Те се изработват от по-твърди восъци, като натуралният пчелен восък или восък за гладки свещи, които се топят при по-висока температура.

При изработването свещта се отлива в калъп, заема неговата форма, оставя се да се втвърди и след това се изважда от калъпа. Горенето на свещта става самостоятелно (без калъпчето) и под нея се поставя свещник.

Свещта ни “Цветя” е изработена от чист пчелен восък можете да я откриете в “магазин”

Вторият вид свещи са свещите в съдове. Те се отливат в бурканче, специална чашка или друг съд и остават в него докато изгорят напълно. Изработването им е сравнително лесно, но и тук трябва да се спазват някои правила. Повечето от тях можете да прочетете в раздел “материали за свещи“.

Ароматна свещ “Ванилия”

В този материал ще ви покажем как да си направите свещ от соев восък в кокетно бурканче

За да си направите свещ, а и каквото и да е, трябва да знаете предварително към какво се стремите. Трябва да имате изградена визия за това каква трябва да е свещта ви, как да е ароматизирана, колко аромат да отделя, какъв да е цвета ѝ, за какъв повод е предназначена и дали изобщо е предназначена за повод или е за ползване по всяко време.

Също така – трябва да познавате добре вашите съставки.

Може би все още не сте направили своя свещ, може би не сте опознали и съставките, които ще използвате, затова и ние ви предлагаме една готова “рецепта”, която ние сме опитали.

Тук ще направим обикновена ароматна свещ в бурканче, точно като нашите свещи в бурканче.

Ще ви трябват:

  • соев восък (200 гр)
  • аромат (8 гр)
  • бурканче от 200 мл
  • фитил
  • двойнозалепвашща лепенка за прикрепяне на фитила (единична или парче от ролка)
  • съд за водна баня
  • дървено шишче (по желание) за помощ при изработването

Подготвяме си 200 гр соев восък и го слагаме в подходящ за работа с топлина съд.

За да имаме хубава свещ, соевият восък топим на водна баня

Слагаме съда със соев восък в друг, по-голям съд, в който сме сложили вода. Водата трябва да е толкова, че да покрива до 3/4 нивото на соевият восък, който ще топим.

Пускаме котлона на средно загряване и изчакваме да се стопи восъка.

Дръпваме съда с восъка от котлона и го поставяме върху суха кърпа. Така кърпата ще поеме водата от външните стени на съда и едновременно с това ще предпази повърхността, върхи която работим, от прегряване.

Фитилът е готов за прикрепяне

Отлепяме едната предпазваща лента на двойнозалепващата лепенка и я прикрепяме към металната част на фитила. Отлепяме предпазващата лента и другата страна. Прикрепваме фитила за дъното на бурканчето.

Отмерваме 8 гр аромат и го добавяме към соевият восък.

Изливаме в бурканчето и закрепяме горната част на фитила в средата с помощта на щипка. Слагаме в хладилника за около 10 минути.

Щипката помага

След това изваждаме и изчакваме да стегне напълно след около 30-40 минутки.

life hack 😉 : темперирайте предварително бурканчето, като гло поставите в слаба фурна (около 50 градуса) за 5-6 минутки. По този начин восъка ще прилепне по-плътно към него

В хладилника…
Изваждаме и изчакваме

Слагаме подходящ етикет и нашата свещ е готова!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart
  • Your cart is empty.
Scroll to Top