Натурални лекове – начален курс в Neal’s Yard, Covent Garden, London

Как попаднах там?

Курса не е професионален, но дава доста добри насоки за действие, ако искате да си направите свои собствени лековити мехлемчета. Натурални лекове, които изработваме с базови и етерични (понякога) масла и безброй билки, точно отмерени, преценени и претеглени.

Да, аз вече правя такива за себе си и семейството си, минала съм два различни курса за такива неща, постоянно купувам и чета книги по темата, преборихме атопичния дерматит на малкото ни дете, избегнахме и стриите на бременна приятелка, но винаги ми е интересно да посещавам още и още курсове и да виждам различните гледни точки на различните водещи. На мнение съм, че човек винаги може да научи и още нещо полезно!

Как научих за Neal’s Yard Remedies?

Докато се разхождах по улиците на Сейнт Олбънс, попаднах на чудесен магазин – ухаеше невероятно на етерични масла, погледнах – вътре бутилки, ама точно такива, каквито винаги съм искала да използвам за моите неща – тъмносини, стъклени бутилки със стъклени капкомери… Различни базови и етерични масла, серуми, маслени бленди, маслени мехлеми… ооо, Рай!

Стегнах крачка! “Няма да влизам, моя мъж няма да ме изтърпи!” и подадох “газ” напред, подминавайки прекрасното място. И само след миг чух: “Пипа, тук няма ли да влезеш?”… Да… мъжът ми ме нарича Пипа (от Пипи дългото чорапче!).

И сега вече краката ми омекнаха и направих завой точно наобратно, направо влитайки в магазина!

Мястото е страхотно! Можеш да опиташ всичко, всеки серум, всяка бленда, от всеки ъгъл се носеше различен аромат на етерични масла, навсякъде има тестери. Има и мивка, можеш да опиташ сапуните 🙂

Продавачката? Приветлива женичка, готова да ти свали и последната звезда от небето и ако случайно ѝ кажеш: “Не, не, нищо няма да купувам”, просто ще се усмихне, ще ти пожелае хубав ден и ще те покани да заповядаш пак.

Но аз поисках. Винаги купувам от такива места. И сега не направих изключение. Дори добавих в кошницата си семена на билки и растения, които пчелите обичат, за да бъда и аз полезна на тези невероятни същества.

Но по-важното е, че успях да си резервирам място в следващото издание на курс по натурални лекове. И така, две седмици по-късно бях на мястото на събитието.

Не ме спира дъжд, нито вятър, нито вървене и търсене на някакъв си забутан двор в центъра на Лондон. Нито 193-те вити стълби на метростанция Ковънт Гардън! Те се равняват на изкачването на 15 етажа. Използват се само в случай на непредвидени обстоятелства, понеже са 193… или ако не ти се чака асансьора в подземието на метростанцията и предпочиташ да вървиш. И като свърши витата стълба… има още няколко стълби 🙂 Английският хумор е навсякъде!

И така, пристигнах след като няколко пъти се обърках заради навигацията! Не се разбираме с тия уредчета! Друго си е да следваш слънцето.

Мястото наистина е страхотно, зелено, лилаво, уханно и побрало в малкото дворче сякаш целия уют на света!

Попаднах в още един малък рай – малко вътрешно дворче, т.е. голямо е като за Лондон, с няколко магазинчета и ресторантчета, по-скоро разположени вертикално, отколкото хоризонтално. Разбира се всяко местенце предлагаше вкусна и здравословна храна.

Изкачваш се по стълбичките нагоре и стигаш (закъснял, притеснен и кой знае на какво приличащ след около час път с влак, метро и пеш, обърквайки пътя) усмихнат и готов за нови подвизи в необятния свят на билките! И то на английски! Добре, че съм учила.

Попадаш в една приятна, ненатоварваща обстановка, с едни приветливи хора, дават ти необходимите материали и започваш да слушаш…

Първите насоки бяха за това защо и как да използваме билките, запознаване с няколко билки, начини за събиране на билки, сушене и съхраняване на различните билки, срок на съхранение и начини за извличане на техните ползи…

Оглеждаш се, останалите са също така доволни от това, че присъстват и жадни за още знания. Нетърпеливи, не познаваш никой, но общата ви цел да научите още и още, ви кара да се усмихвате едни на други.

моите билки

Курсът продължи с кратко разпознаване на няколко култивирани билки в саксийки, как можем да си ги засадим и в къщи и да си ги отглеждаме, дори и да живеем в тесен апартамент (каквито сякаш са повечето в Лондон).

Предложиха ни билков чай, един от най-добрите начини да предпазим организма си от болести, е да консумираме всеки ден билков чай от подбрани специално за сезона билки – по този начин едновременно подпомагаме нашата имунна система, но и ставаме по-здрави. Организмът ни става балансиран, а всичко това има и външни проявления – здрава кожа, чист и искрящ поглед, здрави коса и нокти.

моят сапун с роза

Научихме (не че не знаехме), че всяка една част от билките може да се използва. На някои билки се използват корените, на други листата, цветовете, семената… Всяка една част може да бъде превърната в билков лек, достатъчно е да знаеш точно за какво е полезна билката и коя ѝ част се използва, наред и с това кога се събира, как се суши, съхранява и се извлича полезното вещество от нея! Необятна материя! Особено за България – знаете, че нашата Родина е на второ място в света по билково разнообразие*. Факт!

*на първо място по билково разнообразие е Индия (Непал според друг източник) – тази огромна страна… а България – на второ със скромните си 111 000 кв. километра площ! И това ако не е Дар… здраве му кажи!

Почивката ни за обяд беше заслужена. Излязохме, развълнувани, бързайки да хапнем нещо, да разгледаме магазина под обучителния център… Все пак имахме право на 20% отстъпка, трябваше да си “набележим” за какво ще ги използваме 🙂

След обяда започна втората част… практическата.

Обясниха ни какво е тинктура

Всъщност, какво е тинктурата? Това е извлек от билки в алкохол, концентрирани билкови екстракти. Понякога може да се използва и оцет за да се направи извлек, но тогава този извлек не се нарича тинктура, а “ацетум”. Не знам как е думата на български, но в този речник е обяснено, че това е извлек на билка в разредена оцетна киселина.

Всъщност всички тинктури са екстракти, но не всички екстракти са тинктури. Понякога екстракт може да се направи в оцет или глицерин, а понякога се използва вода, за да бъде разреден алкохола.

За една тинктура могат да се използват корени, сухи или пресни листа, цветове, кора, плодове.

Тинктурите могат да се използват за поддържане на здравето, при оздравителни курсове, за поддържане на добър имунитет и много други неща, като резултатите от използването им зависи от тяхната концентрация, използваните билки или честотата на прием. Така или иначе, материята е необятна и ако решите да използвате тинктура или да си приготвите такава, трябва да се консултирате със специалист.

Как се правят маслени билкови извлеци?

Маслените извлеци от билки са ней-често употребявани за основата на мехлема. Те могат да съдържат една или повече билки. Масленият извлек е обогатяването на маслата с различни билки, за да може готовият продукт да е максимално ефективен по предназначение.

Както показва и името им, маслените извлеци се оравят като билки се накисват в базови масла. По този начин базовите масла приемат благоприятните свойства на билките и действат върху кожата и косата по много по-добър начин.

Приготвянето на маслените извлеци трябва да става по определен начин и да се следват точно стъпките и начина на приготвяне. В противен случай може да загубим извлека, който сме добили, много лесно.

Как се правят билкови мехлеми?

Билковите мехлеми, както и боди бътъра, обикновено са безводни и не изискват употребата на консерванти. В билковите мехлеми допълнителна и много добра функция играят етеричните масла. Но отново напомням, че те трябва да се използват само разредени, тъй като са много силни – те са есенцията на растението!

Neal's yard
Neal’s yard

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart
  • Your cart is empty.
Scroll to Top