Кога да сложим печат на сапуните ни?

Сладките печатчета върху сапуните несъмнено им придават индивидуалност и стил. Но кога да сложим печат на сапуните ни?

печат
това е сапун Какао и карите

Когато изработвате сапун “от нулата” – с базови и етерични масла, осапунени с правилно изчислен процент на натриева основа, имате възможност да сложите на тези сапунчета приятни и “хващащи окото” печати. Ако пък сте решили, можете да им сложите персонализиран печат (за което, между другото, можем да ви помогнем). Така сапуните ви стават определено разпознаваеми. Но отпечатването на сапуните крие своите малки тайни.

печат 3

Например ако сте си направили сапун само с кокосово масло, дори и сапунът ви да е с 20 % неосапунени масла, то трябва да им сложите печат почти веднага след изкарването от калъпа и нарязването. Сапуните от кокосово масло стават изключително твърди още в началото. Затова и трябва да съобразите отпечатването с този факт.

И все пак имайте предвид, че има различни видове кокосово масло…

печат1

Ако сте направили сапуна си с няколко вида базово масло, веднага след нарязването той все още не е готов да бъде персонализиран с печат. В зависимост от рецептата, трябва да прецените дали да ги напечатате на 2-рия, 3-тия или някой следващ ден. Но все пак не се бавете много – отпечатването върху твърд сапун е трудно, а и не така открояващо се.

Друго, на което трябва да обърнете внимание, е самият печат. Ако печатът ви е с тънки линии, то с него по-лесно можете да направите “прорез”, т.е. отпечатване върху сапуна. Но ако вашият печат е сбор от по-тънки и по-дебели линии, то трябва да отпечатате сапуните още докато са на няколко дни след разрязване. Най-добрият начин е винаги да пишете вашите рецепти и след това да допълвате кога слагате печатче, кога опаковате, как съхранявате и други важни за съхранението неща.

В зависимост от вашите рецепти и печати, имайки предвид и горенаписаното, лесно можете да прецените кога точно да сложите печат на вашите сапуни. И все пак не забравяйте – най-добрият учител е собственият опит.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart
  • Your cart is empty.
Scroll to Top