Как да си направим твърд лосион за тяло

Твърдите продукти все повече идват на мода. И е разбираемо – те са концентрирани, не им е нужна пластмасова опаковка, по този начин не замърсяват природата, не се разтичат (освен ако не ги оставите на таблото на колата си през лятото…), не съдържат вода, следователно няма нужда да бъдат фиксирани с изкуствени консерванти. Хипоалергенни са. Затова и тук ще ви дам една много лесна, но ефектна рецепта за твърд лосион за тяло.

Лосиона за тяло е нещо, от което имаме нужда, особено през пролетта и лятото. Обикновено конвенционалните лосиони се изработват от различни продукти – вода, масла, емулгатори, различни добавки, ароматизатори, оцветители и консерванти. Не казвам, че конвенционалните продукти са лоши, но тук целта ми е да използвам изцяло естествени материали – масла и восъци.

Знаете, че маслата имат различни свойства – някои са добри за смесена кожа, други подхранват сухата кожа, доста често и предпазват именно заради своята консистенция.

Този лосион за тяло ще бъде естествен лосион. И нещо повече – ще го изработим в малки формички, които да са удобни за еднократно ползване. Защо?

Защо именно твърд лосион

Маслата са склонни да се развалят най-бързо именно когато в тях попадне вода. А много често лосиона за тяло се използва след баня – т.е. има голяма вероятност ръцете ни да са влажни. Бъркането с влажни ръце в бурканче с маслен лосион скъсява много срока на годност на продукта.

Затова и аз реших да направя моето лосионово блокче в малки формички, които да са достатъчни за една порция намазване на цялото тяло. По този начин лосиона за тяло остава чист и недокоснат, а ние вземаме само толкова, колкото ще ни трябва.

Надявам се да бях достатъчно изчерпателна, но ако все пак не съм била – винаги можете да оставите коментар в полето под поста – ще съм благодарна да чуя и вашето мнение. Винаги се съобразявам с максимата, че “две глави мислят по-добре от една” и съм се убедила в годините, че когато контактуваш с хора, които се интересуват от сходни проекти, винаги накрая излиза един много добър продукт с прекрасна опаковка и работещ по предназначение, който не вреди на природата и оставя нулев отпечатък. А това е моята визия за какъв трябва да бъде един продукт.

Рецепта за твърд лосион

За днешната рецепта не ни трябва кой знае колко. Материали:

Начин на изработване:

Както споменах по-горе, моите лосионови блокчета ще бъдат малки порции, достатъчни за един път. Реших да ги съхранявам в стъклен буркан. Затова и ще бъдат изработени в малки формички за лед…

За да си направите лосионовите блокчета, сложете восъка и бадемовото масло в огнеупорен съд на водна баня и го загрейте на тих огън. Задръжте до почти пълното стопяване на восъка.

След това добавете течното масло и разбъркайте сместа. Имайте предвид, че пчелният восък се топи при температура около 64 градуса по Целзий. Когато добавите течното масло към сместа, температурата ще е малко по-ниска, тъй като то не е било подложено на загряване. Все пак изчакайте докато градусите спаднат още малко и добавете етеричното или ароматно масло, ако ще добавяте такова.

Разбъркайте отново, за да хомогенизирате. Напълнете в подходящи малки формички и изчакайте докато лосиона се втвърди. За най-добри резултати – сложете в хладилника.

*Поради наличието на какаово масло в сместа, има вероятност лосиона да стане на малки бучици. Какаовото масло се втвърдява с различно темпо от останалите компоненти. Най-доброто решение в този случай е да изстудите лосионовите барчета възможно най-бързo

*Заместване на маслата – можете да заместите всяко от маслото тук с друго, но трябва да преизчислите грамажа и да съобразите температурата на топене. Някои масла се топят по-бързо, други не. За най-добър резултат, при заместването заместете твърдите масла с точно толкова твърди масла и течните – със същият грамаж течни.

За по-луксозно усещане можете да го замените с арганово и маслиново масло в различно процентно съотношение според нуждите на кожата. Използвайте и масло от жожоба, баобаб или друго подходящо за рецептата ви

2 thoughts on “Как да си направим твърд лосион за тяло”

 1. Включвам коментара на Снежи Димова, понеже тя самата не е успяла да го пусне тук по някакви причини:
  “Здравейте,прекрасна и вдъхновяваща!💖🌸Опитах в коментар да кача и моето ароматно творение,но няма активна опция такава!
  Безкрайно ви се възхищавам и подкрепям в мисли и решения! Любов и Светлина към вас✨💖”

 2. Копирам съобщението от Rumiana Petrova:
  Здравейте Краси!
  Щастливи съм да представя и моите твърди лосиончета за тяло💗
  Благодаря за страхотната и сполучлива рецепта🤗🤗🤗
  Обогатени с арганово и ментово масло

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart
 • Your cart is empty.
Scroll to Top