Как да си направим естествена украса от ароматно тесто?

Ние обичаме природата и всичко, което правим, се стремим да го правим без да я “притесняваме”. Направихме коледни играчки за елха, които после се превръщат в бомбички за вана, направихме восъчни кърпи за опаковане на храна (вместо фолио), а сега си направихме и естествена украса от ароматно тесто. Поводът: Коледа.

Украсата от ароматно тесто е винаги различна, но винаги внася един особен уют. Всички си припомняме как заедно се потрудихме да я направим, а децата отново проявиха невероятно остър ум и приложиха техни малки хитрости за правенето на украсата. И разбира се – техните украшения станаха най-красиви!

Ароматното тесто за изработване на коледни гирлянди е уникално средство да задържите за дълго време вниманието на децата! Докато те изработват своите невероятни орнаменти, вие ще бъдете учудени колко изобретателни и съобразителни могат да бъдат! Помогнете им, участвайте със своите идеи също и си подарете незабравими мигове заедно със семейството!

Как ни хрумна? Тъй като децата са си у дома, а и имаме достатъчно време, решихме да се погрижим за украсата, но все пак да си е наша, а не нещо, което да купим от магазина. По време на последния базар, в който участвахме, вече имаше коледна украса и така и ние решихме да се поразтърсим за свежи идеи. А те са в изобилие!

И решихме, че ще правим украшения от тесто – естествена украса от ароматно тесто. Сигурно някои от вас помнят как навремето имаше часове по “трудово обучение”. Може би за някои те бяха скучни, но за мен бяха минутки свеж въздух след цялата математика, която толкова ме затрудняваше…

И помня добре часа, в който си правихме гривнички от тесто. Е, сега решихме на същият принцип да си направим коледна украса. Включихме обаче и канела и индийско орехче на прах, добавихме малко звездовиден анасон, карамфил и сушени портокалови резенчета. И сме сигурни, че когато светлият празник мине и махнем украсата, ние няма да замърсим природата – нещо повече – тя би могла да послужи за храна на някое гладно врабче през зимните месеци!

А сега ще споделим и с вас как да си направите такава украса.

Рецепта:

1 чаена чаша сол
2 и 1/2 чаени чаши брашно
1 чаена чаша топла вода
2 чаени лъжички подправки на прах – индийско орехче, канела, кардамон, карамфил или каквото му харесва.

Смесвате всичко, правите тесто и разточвате. При добро желание можете да го ароматизирате с етерично или ароматно масло, но в такъв случай няма да можете да хвърлите през януари украсата на гладните врабчета.

След като сте разточили, нарязвате с помощта на резци-коледни формички и оставяте да изсъхне 24 часа. Преди да оставите да съхне, пробийте малки дупчици за окачване с помощта на дървено шишче.

След това окачвате на подходящо канапче. И украсявате.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart
  • Your cart is empty.
Scroll to Top