Глицеринов сапун VS Натурален сапун

Глицеринов сапун VS Натурален сапун – каква е разликата?

На много места вече можете да видите красивите глицеринови сапунчета – сякаш изваяни от горски елфи и с ухание на свежест, зеленина, с магични цветове и форми.

От друга страна натуралните сапуни също процъфтяват, но кое точно ги отличава от глицериновите? Не веднъж съм писала, че глицерин има и в натуралните сапуни… но те не са прозрачни(?) – объркващо, нали? В следващият материал ще се постарая да хвърля малко светлина около тъй обичаните от мен сапуни.

водно конче, направено от дете по време на Узана Поляна Фест
водно конче, направено от дете по време на Узана Поляна Фест
Сапунено "кексче" от Ателието по време на февруарските празници
Сапунено “кексче” от Ателието по време на февруарските празници

Глицеринови сапуни

Глицериновите сапуни са изклюително атрактивни напоследък. Както споменах – можете да ги видите в много магазини и магазинчета, а дори можете да си ги направите и сами!

Глицериновите сапунчета притежават много качества – те измиват добре, нежни са към кожата, ефектни са на външен вид и дори можете да си ги изработите сами! Ако решите да си правите такъв сапун – купувате база, цвят, аромат, формички… и след половин час си имате готово сапунче!

Всъщност глицериновият сапун се изработва по технология, доста различна, бих казала дори, че няма нищо общо, с изработването на натурален сапун “от нулата”.

Изработване на глицеринов сапун

Ако се разровите малко из нета, лесно ще откриете блогове и видео рецепти за изработването на глицеринов “прозрачен” сапун. Рецептите, които ще намерите, са пригодени за изработване на глицеринов сапун в домашни условия. В тях ще видите компоненти като кокосово и рициново масло, които се осапуняват с помощта на натриева основа, подобно на изработването на натуралните сапуни “от нулата”.

Работилница за глицеринови сапуни, гр. Трявна, 2019 г
Работилница за глицеринови сапуни, гр. Трявна, 2019 г, архив: Фестивал Fun Навън

А глицериновите сапунчета от магазина?

Само че глицериновите сапуни, които купувате от магазина НЕ СЕ изработват по такъв начин… Представете си, че вие самите имате малък бизнес и трябва да снабдите много магазини с вашите прекрасни глицеринови сапунчета. Колко време ще ви трябва, за да заредите всички магазини, с които работите? Едва ли ще успеете с едно малко пасаторче и две формички за по 10 сапунчета…

Изработването на глицеринов сапуни, съответно и готовата глицеринова база, става посредством необходимата техника и оборудване за смесване на съставките, както и правилните суровини – такива, че да издържат във времето, да може от тях да се произведе хубав сапун, който да се пени и да отмива.

Глицериновите сапуни:

 • стават бързо (от готова база)
 • изглеждат прекрасно
 • атрактивни са
 • прозрачни са
 • но не могат да се модифицират чак толкова много

По същият начин се изработва и готовата глицеринова сапунена база – тя съдържа правилните суровини, смесени в правилната пропорция, изработени с правилната техника за целта. Не, няма как да ви кажа как се изработва глицеринов сапун или глицеринова база, понеже в Ателието не изработваме такъв сапун. Ние изработваме…

Натурален сапун

Натуралните сапуни са магия! Те могат да бъдат направени точно такива, каквито на вас ви харесват! Можете да направите дизайна им, да ги оцветите с билки и натурални прахове като глина и други, можете да им вложите етерични масла, можете да им добавите базови масла, можете да ги изработите с флорални води или дори с плодови и зеленчукови пюрета – краставици, моркови, ябълки, шипка и др.

Натуралните сапуни се изработват малко по-сложно от колкото правенето на глицеринови сапунчета от база. Ако ще си правите глицеринови сапунчета, знаете – купувате база, сдобивате се с аромати, малко цвят, формички и… изливате. (Кратко видео) След половин час си имате готов прекрасен сапун.

Любимите ви СПА и Лавандула и синя глина. И двата сапуна съдържат много кокосово масло, глина, копринени протеини…

При изработването на натурален сапун първо трябва сами да прецените какви съставки искате да вложите. За да прецените, обаче, трябва да познавате съставките – било то базови или етерични масла, билки, флорални води… всичко, което решите да използвате, трябва предварително да познавате. Също така трябва да знаете и как си взаимодействат едно с друго и как се държат, когато вече са превърнати в сапун.

Изчисляването

При изработването на натурален сапун трябва да изчислявате – за да направите сапун, трябва да смесите мазнини и основа – но по колко от всяко… това трябва да изчислите.

После имаме технология на изработване – как, на каква температура.

След това идва правилната техника на смесване. Изливане в калъпите… шарки, украса… накрая идва Голямото Чакане – ако правите обикновен сапун “от нулата”, то ще почакате едва около 30-40 дни, за да узрее. Но ако сте решили да правите Алепо или друг подобен… пригответе се за между 6 и 24 месеца!

В крайна сметка (дойде време за сметките 🙂 )

В крайна сметка натуралните сапуни се отличават от глицериновите. Защо? Защото натуралните сапуни освен, че съдържат естествено полученият при процеса натурален глицерин, те също така:

 • съдържат точно съставките, които обичате
 • ухаят на любимо етерично масло
 • подхранват кожата и косата
 • изглеждат така, както ви харесва
 • и са с форма, каквато ви е удобна
 • създавате ги за вашите нужди
 • знаете какво сте вложили като съставки
 • творческият процес – това е едно прекрасно занимание
 • но се чака много време, докато станат готови за употреба

И все пак… лично на мен те ми дават много!

Разбира се – докато чакате вашите сапуни да узреят – няма да се къпете 😀

Как да оцветим натуралният сапун с естествени съставки
Оцветените с билки кокосови сапуни

Надявам се с този пост да съм ви разказала поне малко полезна информация от света на сапуните. И не забравяйте – това е просто сапун!

2 thoughts on “Глицеринов сапун VS Натурален сапун”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart
 • Your cart is empty.
Scroll to Top