Ченгене Скеле – за рибарите, моряците или Какво да посетим, ако се намираме в Бургас

Ателие Красива благодари на всички приятели, колеги и на организаторите на базара по случай Никулден в Ченгене Скеле!
Въпреки на няколко пъти неочакваната смяна на времето: слънце- вятър-ураганен вятър-дъжд-слънце-облаци-вятър-слънце, организацията беше перфектна!
Нямахме много време за снимки, но споделяме с вас част от емоцията да си на брега, да си до лодките на рибарите, да усещаш вятъра и да се радваш на облаците, които създават драматичност.

залезът…

Ченгене Скеле е малко и уютно местенце на брега край Рибарското селище. С добрите идеи, желанието на организаторите и управителите и сърцатата работа на екипа там можете да се докоснете до рибарството и морските пътешествия от времето на Колумб, та чак до днешни дни.
Трите къщички, които виждате, са част от музея на Селището. Той пази реликви вкаменелости и знания от времената преди последният ледников период в нашите земи! Можете да видите вкаменелости от мастодонт и други, населявали нашите земи по онова време животни.

Малкият музей е разделен в три отделни сгради


В музеите има древни уреди за корабоплаване, мрежи и други находки, а екскурзоводът е обиколил всички океани с кораб и има да ви разкаже много… а той обича това, което прави !

поглед към Рибарско селище

Достъпът до Ченгене Скеле е изключително лесен – от Бургас тръгвате на юг към Созопол и просто следвате табелите – Изходът за Ченгене Скеле е вторият след изхода за Рибарско селище – няма как да се объркате – има указателни табели.
А ако сте огладнели, можете да хапнете прясна риба, приготвена в ресторанта с изключителна гледка или пък можете да пийнете чаша ароматен чай в кафенето отсреща!

На територията на комплекса има паркинг, детска площадка, ресторант, кафене, релакс-люлки, конферентна зала с около 100 места, музей, пристанище, два кея – един плаващ и един дървен с пейка, от която при топло време можеш да си пуснеш краката в морето и дорида докоснеш дъното!


Е, вече сме в Ателието и бързаме да подготвим пратките, които трябва да изпратим днес!
А вие можете да разгледате набързо направените снимки…

Поглед от музея към Рибарско селище – “улиците” са водни канали


Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart
  • Your cart is empty.
Scroll to Top