Как да си направим Спрей против кърлежи

Как да си направим спрей против кърлежи?

Спрейчето против кърлежи е нещо много удобно и напоследък доста необходимо, особено когато се разхождаме в гората. Познавам много хора, които обичат разходките в гората. Специално за приятелка преди години направих маслен крем с етерични масла, който действа отлично като репелент.

След като тя ми се обади и ми даде обратен отзив, аз реших да направя още няколко, които подарих на други приятели. Не след дълго дойде и първата официална поръчка – цели 4 броя! Някой се беше похвали, друг попитал… и така моят маслен крем против кърлежи стана “известен”.

Радвам се, че много хора го харесват – получавам заявки за приготвянето му още през март-април.

Но сега реших да предложа и спрей. Всъщност всеки може да си направи сам такъв спрей. В следващите редове ще опиша как се прави.

В подходящ съд се нарязват следните пресни билки: здравец, лавандула, мента и турта. Заливат се със спирт толкова, че билките да се покрият и се оставят да престоят поне около 4 седмици в затворен съд на тъмно и стайна температура. След този период спирта се прецежда.

рози върху покривка на една кука

За да стане по-силен спреят, към всеки един литър спирт добавете: 4 капки етерично масло от евкалипт, 5 капки етерично масло от лавандула, 3 капки етерично масло от гераниум, 6 капки етерично масло от лимонова трева и 2 капки етерично масло от лютива мента.

След като е готов, спирта трябва да бъде разреден, за да не изгори кожата. И тъй като има свойството да изсушава кожата, е добре да добавим към него малко глицерин, с който да омекотим действието му.

За да завършите вашият спрей, сложете 78 грама от него в подходящ съд. Добавете 10 гр глицерин и 12 гр флорална вода по избор. Изсипете в спрей бутилка и разклатете.

Воала! Вашият спрей против кърлежи е готов. Вече можете да ходите в гората спокойно!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart
  • Your cart is empty.
Scroll to Top