Как да си направим репелент с масло от нийм

Репелент с масло от нийм – защо точно това масло?

Маслото от нийм е познато от древни времена. То притежава силни антибактериални свойства и е подходящо за приготвяне на специални мехлеми, сапуни и продукти за грижа за кожата и косата. Тук ще ви дам една лесна рецепта за репелент с масло от нийм.

Маслото от нийм е с отлични омекотяващи и овлажняващи свойства, изключително богато на вит. Е и подхранващи мастни киселини. То възстановява бързо кожата и възвръща естествената ѝ еластичност. Особено ефективно е при гъбични инфекции.

Имайте предвид, че е препоръчително да се разрежда с други базови масла в съотношение 1:10, за да се тушира естествената му силна миризма. Много добро масло за приготвяне на естествени репеленти.

Маслото от нийм се използва за лечение на много кожни заболявания, като напр. екзема, псориазис, кожни алергии и др. Съединението “Salannin”, намерено в маслото от нийм и в екстракта от листа на нийм, е доказало, че е безопасен и ефективен репелент против насекоми. Нийм осигурява защита не само от комари, но и от хапещи мухи, бълхи и кърлежи.

Маслото от нийм е изключително полезно, но с характерен аромат. Именно аромата му е едно от основните му качества.

В следните редове ще ви споделя една лесна рецепта за репелент с масло от нийм.

Удобен репелент под формата на стик

Аз често излизам на разходка в планината и репелента е едно от нещата, които винаги нося със себе си. С течение на времето съм установила, че репелентите с масло от нийм са едни от най-ефективните. Ароматът на маслото отблъсква насекомите.

Рецепта:

Приготвяне:

Затоплете леко маслото от кокос, за да се втечни. Премахнете от огъня. Добавете към него маслото от нийм. Разбъркайте добре. Добавете етеричните масла и изсипете в дезинфекциран съд. Съхранявайте далеч от пряка слънчева светлина на температури до 25 градуса Целзий и далеч от достъпа на деца.

Приготвям репелент по време на Еньовденски празници в ЕМО Етър – 2019 г. Снимка: ЕМО Етър

Употреба:

Преди да излезете на излет, намажете туптящите точки на ръцете и краката – сгъвките на лактите, коленете, глезените и китките.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart
  • Your cart is empty.
Scroll to Top