Маслен или хидратантен крем? Каква е разликата?

Маслен или хидратантен крем – каква е разликата, как да ги съхраняваме и кога са ни необходими…

Като начинаещ в правенето на крем, ще ви споделя минималното знание, което съм получила до сега. Да, правя си крем от около 3 години, но понеже не си правя често, бих казала, че съм начинаеща… Просто един човек за всичко не стига.

Началото на кремовете ми:

Моят специален крем Ан

Преди 2-3 години, вече не помня колко, започнах да уча да правя и хидратантни кремове. Първото ми обучение беше в Екомама.

Да! И аз съм посещавала обучение там и наистина ми беше полезно. Не знаех и грам за приготвянето на козметичните кремове, т.нар. “емулсии”. Но когато приготвих първият си крем, разбрах, че отдавна съм имала нужда от крем. Но! “Минало-бешело”, както казват децата.

Така или иначе вече съм пропуснала дните, в които да мажа лицето си с хидратантен крем. Възрастта ми напредва и усещам, че кожата ми има все повече нужда от Маслен Крем!

Маслен или хидратантен крем?

Кремовете се делят на две основни категории – хидратантен и маслен. И да не се объркате – хидратантен не е същото като хидратиращ! Хидратантен крем означава, че той съдържа вода във формулата и задължително трябва да му добавите консервант. Задължително казах.

Копайба Крем

Защо?

Моят опит е (ОМГ!) – аз видях какво означава мухъл и плесен или не знам какво беше в крема. Имам приятелка – изключителна жена, която ми каза “слушай, момиче, моят крем го направи пробен размер и няма да му слагаш консервант. Аз ще ти кажа после какво се случва с него….”

Речено-сторено! Направих една малка партида кремове – цели 3 на брой, които бяха предназначени за мои приятелки и за мен. Единият оставих без консервант. От моята приятелка получавах всеки ден опресняване на информацията: днес е ок, и днес е ок, трети ден – нищо му няма, стои си в хладилника, няма промяна в цвета или аромата… ден 4 – “о, сякаш се е променил аромата? Но всъщност не съм сигурна…”

Ден 5-ти: “Да знаеш – има му нещо, най-после започва да се разваля, аромата му е друг. Но все още няма промяна в консистенцията.

Ден 6-ти: “Знаеш ли, Криси, определено си права! Трябва да се слага консервант, крема започна да си променя консистенцията”

Ден 7-ми: “Честито! Развали се, стана кафяво-зелен и… абе направо си е развален! Има едни петна мухъл по него, да знаеш…”

Аз: “Благодаря ти, че направи този тест за мен!”

Та затова отново казвам – в хидратантните кремове се слага консервант. Това не означава, че крема става ненатурален – има консерванти, които са позволени за употреба в натуралната козметика.

Има и друга страна на монетата – нали знаете?

Понякога можем да получим алергия към нещо, което е абсолютно натурално! Знаете и си давате сметка за това, нали?

Затова, моля ви, не се панирайте, доверете се на науката и си ползвайте хидратантните кремове – точно тези, които сте си избрали! Всички те имат консервант, който ги пази от онези мънички гадинки, които ние не виждаме, но знаем, че ги има

Кой е тогава “масленият” крем?

Маслените кремове се приготвят изключително и само от масла, понякога и восъци. Също така в някои случаи може да им бъде добавен емулгатор, който да тушира мазното усещане и да направи крема по-лек. Тъй като маслените кремове нямат вода във формулата си, те не изискват непременно съдържанието на консервант.

В зависимост от формулата – и масленият, и хидратантният крем могат да бъдат и хидратиращи, и мазни (тежки)! Важно е формулата да е добре балансирана и да се знае каква е крайната цел на крема, който ще използваме. Понякога кожата ни има нуда от много хидратиране и подхранване, а понякога има нужда просто от кондиция, която лесно може да бъде привнесена от чудесен хидратантен крем.

Въпреки, че кремовете, които се приготвят без участието на вода, не е необходимо да съдържат консервант, те пак могат да се развалят и то много бързо. Как? Най-голямото замърсяване на продукта идват именно от потребителите…

Когато крема се докосва с ръка, в него попадат мънички частици, които го замърсяват. Ако става въпрос за скраб, тогава има голяма вероятност в него да попадне вода, тъй като скрабовете обикновено стоят близо до източника на вода, освен това често ги пипаме с мокри ръце. Това може да доведе до бързото му разваляне.

Затова е добра идея да предлагате вашите продукти с подходящи лъжички или дървени или пласмасови “бъркалки”, с който клиентите да си вземат само толкова от продукта, колкото ще им бъде необходим.

Захарен скраб с кафе и кокос

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart
  • Your cart is empty.
Scroll to Top