Как да си направим естествена коледна украса

Коледа идва и за моето семейство това е един от най-чаканите празници! На Коледа се събираме заедно, дали заради студеното време, дали заради по-късият ден… но факт е, че сме Заедно и създаваме заедно нашата естествена коледна украса за празника, изпробваме рецепти за коледни сладкиши и курабийки, пием чай и се наслаждаваме на споделените мигове.

В този пост ще ви дадем една наша идея, която е продиктувана отново от мотото ни: обичаме да оползотворяваме всяко нещо, като му дадем поне два-три “живота”!

Днешната ни идея е за естествена коледна украса, направена от сушени портокалови резенчета и звездовиден анасон. С такава естествена декорация можем да украсим празничната маса, свещници, прозорци и дори елхата. Всичко, което ще ни трябва, са рафия, сушени портокалови резенчета и звездовиден анасон.

И така… да започваме!

Подгответе мястото, на което ще работите. Изсипете плика с портокалови резенчета и се насладете на аромата. Отворете и плика със звездовиден анасон и изберете анасонови плодчета, с които ще работите.

С помощта на рафията прикрепете анасона към портокаловите резенчета. Аз правя малка дупчица в центъра на портокалчетата и през нея промушвам рафията. Така прикрепвам заедно двете части на нашата украса.

Окачваме украшенията по елхата, прикрепяме ги към коледния венец, украсяваме с тях коледната трапеза…

А след празниците или още по време на празниците, използваме нашата украса и като украса в чашата ни с чай.

А сега малко повече за звездовидният анасон:

Звездовиден анасон – свикнали сме да го виждаме по Коледа, когато сами приготвяме коледната украса. Всъщност освен, че е изключително интересен, звездовидният анасон е и много полезен за здравето. 

Родината му е Китай и там от векове се използва за различни оздравителни процедури. 

Плодът на звездовидния анасон съдържа биологично-активни вещества с доказана антивирусна активност. Той е богат на витамините А и С, витамини от група В и на калций, фосфор и шикимова киселина. Шикимовата киселина има антибактериално и силно изразено антивирусно действие. Използва се като активна съставка в много доказали ефективността си противогрипни лекарства.

Специфичният аромат на звездовидният анасон идва от ароматното съединение анетол.

За какво се използва?

  • звездовидният анасон е силен антиоксидант 
  • притежава отлични противогъбични и антибактериални свойства
  • против грип – благодарение на шикимовата киселина, която се среща само в звездовидния анасон и в гинко билоба, вируса е блокиран още в зародиш.
  • при ревматизъм и болка в костите – маслото от анасон стимулира кръвообращението и облекчава болките от ревматични заболявания.
  • подобрява храносмилането – факт известен на повечето млади майки. Когато бебетата имат колики, всяка майка научава, че чаят от анасон е безценно средство за облекчаването им. Освен при колики, анасонът помага при храносмилателни проблеми, подуване и др.
  • стимулира лактацията при кърмещи жени – тук ефектът е 2 в 1, тъй като анасонът стимулира храносмилателната система на майката, а чрез кърмата помага и за подобряване на храносмилането на кърмачето и за намаляване на коликите
  • подпомага съня – чаят от звездовиден анасон има доказано успокояващо действие. Намалява стреса, подпомага релаксацията, а по този начин и подобрява качеството на съня. 
Свещи от пчелен восък
Свещи от пчелен восък

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart
  • Your cart is empty.
Scroll to Top