Как да си направим боди бътър само с 4 съставки

Боди бътър или масло за тяло е своеобразен вид балсам за тяло. Той съдържа всички необходими подхранващи масла, които са ни нужни, за да хидратират и пазят кожата ни мека и подхранена.

Маслото за тяло е подходящо особено много за хора със суха и чувствителна кожа. А и зрялата кожа има нужда от повече подхранване, от колкото по-млада кожа.

Всяко едно масло в боди бътъра, който приготвяте, трябва да е с определено предназначение. Понякога може да добавите и билков извлек към формулата – извлекът ще допринесе за подобряване на цялостния състав на продукта.

Изработването на масло за тяло не е сложно, не изисква използването на консервант и продукта е изключително издържлив. Ако сега започвате да изработвате свои продукти – това е идеалният продукт за начинаещи! Всичко, което е нужно са само няколко масла и дезинфекцирани съдове и прибори.

Тук ще ви споделя рецептата, която получих от последния ми курс във Формула Ботаника, а тя е съвсем лесна!

Как да си направим боди бътър

Професионална органик скинкеър формула на Formula Botanica

Защо боди бътър?

Маслото за тяло е чудесен продукт! Той подхранва, хидратира, наситено е, съответно е супер икономичен и е лесен за изработване. Освен всичко това – той не се нуждае от консервант – в състава си не съдържа вода! Ако все пак решите да правите професионално боди бътър, трябва да се добави консервант, защото винаги има вероятност клиентите да “вкарат” вода в продукта. Но тук правим продукти в комфорта на собствения си дом за лична грижа за кожата.

Едно лесно правило, което да спазвате – винаги използвайте специална лъжичка, с която да вземете необходимото количество продукт, който да нанесете върху тялото си.

За да си направим боди бътър, ние използваме някои от основните съставки за това – например масло от карите, бадемово масло или какаово масло.

По време на изработването на вашият продукт, трябва да работите и задържите определена температура за малко по-дълго време. Най-добрият и правилен начин да се изработи боди бътър или какъвто и да е друг продукт, който не съдържа вода, е да се работи на водна баня. По този начин сте сигурни, че маслата ви няма да пострадат и техните свойства да бъдат нарушени. Работата с водна баня ви позволява да определяте скоростта и интензитета на загряване на компонентите, като по този начин вие запазвате всичките им полезни свойства.

Приготвяне на маслен мехлем в ЕМО “Етър”

Ако топите маслата директно на огъня, има опасност да разрушите техните фитонутриенти, от които идват основните им свойства.

За да започнем изработването на боди бътър, ни трябват няколко неща – чисти и дезинфекцирани стъклени купи, стъклени бъркалки или шпатула, съд за водна баня и гореща плоча (котлон, чиято температура можете да поддържате еднаква).

За тази формула ще използваме масло от карите, масло от какао, бадемово (или друго течно) масло и вит. Е, който ще служи и за антиоксидант. Антиоксидантите служат и за забавяне процеса на остаряване (гранясване) на маслата,

Пропорции:

Предварително разтегляме съставките. Подготвяме съдовете, водната баня и дезинфекцираното бурканче, в което ще ги сложим.

Добавяме двете твърди масла в стъклена купа и ги слагаме на водната баня, за да се стопят. Когато са стопени, премахнете от водната баня и ги оставете да поизстинат за няколко минути. Добавете бадемовото масло.

Добавете вит. Е.

Сложете съда с маслата в студена вода, за да помогнете бързото изстудяване и да получите гладка консистенция.

Преди да излеете вашият боди бътър в бурканчето, трябва да сте разбъркали толкова добре маслата, че да получите „следа“. „Следа“ означава, ще когато минете с вашата бъркалка през сместа, следата, която тя оставя не трябва да изчезва твърде бързо.

Ако изсипете боди бътъра в буркана преди да имате „следа“, има вероятност той да стане на гранули. Различните масла се изстудяват по различен начин и това е причината консистенцията да не е гладка, а да бъде на малки гранули.

Ако искате да направите вашият боди бътър пухкав и лек, оставете готовият крем в хладилника, за да забързате процеса на изстудяване. След като маслата се повтвърдят, извадете от хладилника и разбъркайте с електрически миксер. За по-лека консистенция, повторете няколко пъти.

Докато миксирате, ще видите как вашият боди бътър става все по-светъл. Когато сместа придобие желаната консистенция, изсипете всичко в подходящо съдче и сложете етикет.

*Рецептата е базова – можете да променяте всеки един компонент и да изпробвате нови съставки.

2 thoughts on “Как да си направим боди бътър само с 4 съставки”

  1. Pingback: Натурални лекове - начален курс в Нийлс Ярд в Лондон -

  2. Pingback: Натурални лекове - начален курс в Neal's Yard, Covent Garden, London -

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart
  • Your cart is empty.
Scroll to Top