Зехтинов хипоалергенен сапун + рецепта

Зехтинов хипоалергенен сапун е почти изцяло от зехтин. Той е чист от всякакви аромати – не съм добавила нито етерично масло, нито парфюмна композиция. Ароматът му е съвсем обикновен и идва от зехтина.

Зехтиновият сапун е подходящ за хора със суха и чувствителна кожа. Той почиства добре и балансира и всички останали типове кожа. Особено подходящ за хора, които проявяват алергия към кокосовото масло.

За да бъде още малко по-пенлив, добавих в него 10% от полезното рициново масло.

Зехтинов хипоалергенен сапун съставки :

За разтвора на натриева основа:

190 гр дестилирана вода
64 гр натриева основа

Масла:

450 гр зехтин
50 гр рициново масло

По желание: 15 мл етерично масло по избор.

Начин на работа:

Като използвате своите предпазни средства ръкавици, прахова маска и предпазни очила, отмерете точно дестилираната вода. Използвайте съд, който е термоустойчив и търпи рязко покачване на температурата.

В отделен съд отмерете точно натриевата основа. Като си помагате с пластмасова бъркалка, изсипете натриевата основа във водата. Разбъркайте леко, за да започне основата да се разтваря във водата.

Оставете съда с разтвора настрани, за да изстине до необходимата температура.

Идея: Можете да поставите съда с разтвора на натриева основа в друг съд, пълен със студена вода. Това ще ускори изстиването.

Понеже за тази рецепта използваме течни масла, които само трябва да се загреят до около 40 градуса, можете да си подготвите формичките.

След като сте подготвили формичките, претеглете точно маслата в термоустойчив съд и ги загрейте леко, до около 40 градуса.

Прехвърлете ги в съда за разбъркване на сапуна.

Измерете температурите на двете течности. Когато достигне 40-42 градуса, излейте разтвора на натриева основа в маслата и разбъркайте леко. Включете пасатора и продължете да бъркате, докато постигнете “следа”.

Ако сте решили да използвате етерично масло, сега е момента да го добавите. Разбъркайте още малко с пасатора и излейте в приготвените формички.

Вашият сапун трябва да отлежи между 24 и 48 часа във формичките, за да стегне. След това го извадете и оставете на подходящо проветриво място, за да узрее в продължение на поне 6 седмици, поради наличието на голям процент зехтин в състава.

Посетете сайта ни и разгледайте и останалите ни продукти от тук.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart
  • Your cart is empty.
Scroll to Top