Как да си оцветим натуралният сапун с естествени съставки?

Отдавна искам да ви дам няколко идеи как да си оцветим натуралният сапун с естествени съставки. Радвам се, че все повече от вас могат да си приготвят сапун сами у дома. Някои минаха курса за изработване на натурални сапуни при мен, други опитаха сами у дома… но важното е, че вече имате идея как точно да постигнете това, което искате – а именно – да си направите сами сапун! Това старо и позабравено знание, което сме усъвършенствали и пригодили към нашето съвремие.

В момента, в който пиша този материал, е поредното време, което “открадвам” сама от себе си. Програмата ми е супер натоварена, ставането в 4-5 сутринта и лягането в 12 посред нощ е изтощително. Затова и най-вероятно материала няма да е пълен, но пък не искам повече да отлагам тази идея за в бъдеще. Добрата новина е, че винаги, когато се сетя за още нещичко – ще “наминавам” да допълвам статийката.

И мисля, че тук е времето да споделя още нещо, което ме гложди с изминаването на миналата година – може би някои от вас разочаровах, когато се бавих при изпращането на суровини, може би други вдъхнових да продължат и развият наученото! Надявам се обаче, всеки един от вас да прояви разбиране и да ми прости грешките, които съм допуснала според него – все пак не забравяйте – сам човек прави точно толкова, колкото може според силите си!

Идеите

Идеята да започна да правя сапуни дойде (почти) неочаквано – знаете историята за малкото ни дете и неговият атопичен дерматит…. Тогава, преди десетина години, изработвах само сапунът с боров катран.

Постепенно, обаче, стана така, че започнах да развивам знанията си, започнах да посещавам курсове, съответно имах и много за учене. Така и в течение на времето, налагайки се да доказвам, че мога и знам, а също, че имам смелостта да експериментирам и полагайки изпит след изпит, се запознах с някои лесни начини за оцветяване на сапуна с естествени съставки. Именно с някои от тях ще ви запозная тук

Цветовете

Винаги вземайте предвид първоначалният цвят на вашата сапунена смес – обикновено тя е бледожълта. Това се дължи на зехтина, който използваме. Ако зехтинът ни е по-тъмен, сместа също ще бъде по-тъмна. Ако използваме само “бели” масла – кокос, карите… то тогава и сапунът ни ще бъде бял. И така – забележете и вземете под внимание цвета на основата си. И след това…

Жълто

Хубав жълт цвят може да се постигне с морковено пюре, с някои етерични масла, с някои ароматни масла, но и също така с маслен извлек от анато. Лично аз постигнах най-хубавият си жълт цвят с помощта на морковено пюре – тогава, когато заместих цялата вода в рецептата с него. Ето ви една снимчица от преди 8 години:

Морковен, бебешки сапун с мнооого зехтин

Оранжево – това е един от лесно постижимите цветове – повечето сапуни с в този нюанс. Но за хубаво оранжево можете да ползвате куркума, извлек от сушен пипер, силен извлек от анато и други подобни.

Розово

Розово, цикламено, червенеещо… това са едни нюанси, които могат да се постигнат с множество различни съставки. И не – червеното цвекло не прави цикламен цвят. Червеното цвекло се изменя в кафяво… ако е сложено в началото на процеса – изработването на разтвора на натриева основа. Но ако изсушите червено цвекло и го стриете на прах, който след това добавите в края на процеса – то тогава мо же и да получите красив, ярък цвят, който да напомня силно на червено, цикламено…

Манджиста – това е билката, която стрита на прах и добавена в края на процеса, може да оцвети сапунената смес в тъмно, винено червено.

Розова глина, глина расул – тези двете красавици освен, че ще направят сапуна ви по-богат, ще му придадат приятен розов цвят. Добавете ги в началото за по-нежен цвят. Добавете в сапунената смес накрая за по-остър цвят…

Вино? То прави сапуна кафяв.

Зелено

Зелено – хоп! Рязко и изведнъж се сетихме за зелено. И май не – краставицата не би оцветила сапуна ви в хубаво зелено. Но виж – хлорела, спирулина, спанак – това са вашите естествени оцветители за зелен цвят.

. Ей този красавец правих преди около 6 години на вилата. Тогава имах повечко време… и авокадо и спирулина

Зелената глина и зеленото индиго също биха помогнали за хубав зелен цвят! Дори от мой опит – зеленото индиго е най-трайното зелено, което можете да постигнете!

Синьо

Синьото постигам най-лесно с помощта на синя глина. Само погледнете сапуните ми с лавандула и синя глина! Та те са прекрасно сини! Освен глината, обаче, можете да използвате: индиго (синьо), слаб извлек на айважива, слаб чай с айважива.

Кафяво

Кафяво – любимото и най-най-най-лесно постижимото кафяво! Вземете какао, силно кафе (вместо воден разтвор на натриевата основа, направете го с кафе), вземете канела, вземете тъмно базово масло… каквото се сетите! Всички тези правят сапуна приятно (шоколадово) кафяв.

Рожково брашно? Не, в натуралния сапун то прави оттенъци на сивото. Ако сложите повече – става към черно.

Черно де, черно!

За да направите мега черен сапун, просто му добавете порядъчно количество активен въглен. За по-сивичко – по-малко. За по-черничко – повечко активен въглен. Освен това той има свойството да извлича нечистотиите в размер на 400 пъти от собственото си тегло! Така че смело можете да го ползвате за Детокс!

Надявам се с тази статия поне малко да съм ви вдъхновила да използвате естествени цветове. Мика ли? За мен, а и за доста по-възрастни сапунджии тя не е натурална. Но е напълно безвредна, все пак участва в изработването на минерален грим, нали така? Така че можете спокойно да оцветите вашите прекрасни сапуни и с мика! Все пак тя дава много повече цветове и нюанси. А може би по-възрастните сапунджии просто искат да постигнат максимално естествен, МАКСИМАЛНО “ХЕНДМЕЙД” цвят! Защото с мика се работи лесно – виждаш цвета, харесваш, разтваряш и оцветяваш! Докато с изброените по-горе начини за оцветяване… доста има да се чудиш кое накъде, кога и как…. и… “чакай сега – тук да го правя ли горещ процес тоя сапун или трябваше да бъде студен?”…

И не забравяйте – колкото повече биете маслата – толкова по-светъл става сапуна!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart
  • Your cart is empty.
Scroll to Top